Bakonyi Bakancsos

2021. április


2021.04.16.

Kedves Sporttársak!

Jártunk már a Witt-kilátónál és ettünk odvaskői vadburgert, de ezt  a két élményt ezúttal összekapcsoljuk. Részletek :

Találkozó : 2021.04.24  szombat  10.00 Odvaskő Hotel és Étterem (Zirc-Bakonybél-Pápa 8301-es út 21-es km)

Útvonal : Odvaskő Panzió és Étterem – Táborhely-hegy, Széchenyi Zsigmond emlékkő – Móricháza – Witt-kilátó – Öreg-Kecskeakol-árok – Vörös János-séd – Odvaskő Panzió és Étterem

Táv : 10,2 km, szintemelkedés 270 m

Várható visszaérkezés Odvaskőhöz : 14.30 körül

Ezen a túrán  először a Táborhely-hegyre megyünk fel, majd gerincvándorlás után jelzetlen útra térve a Witt-kilátóhoz megyünk fel. Innen az Öreg-Kecskeakol-árkon leereszkedve jövünk le az egykori erdei vasút pályájának helyéhez, a Vörös János-Sédhez, a völgyet egy vasúti hídpillérnél érjük el. Völgyi vándorlás után a Közép-Dunántúli Piroson érünk vissza kiindulópontunkhoz. Az étterem munkatársai fenn a Witt-kilátónál  a Hubertlaki-tónál már megismert odvaskői vadburgerrel  várnak majd minket. Remélhetőleg a Witt-kilátó már a virágba borult végtelen erdőségek látványával fogad minket.

Részvételi díj : 2.000  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés

– 1 db  ajándéktárgy

– vadburger fenn a Witt-kilátónál.

A hatályos szabályok betartása végett előnevezést kérek a meszner.viktor@invitel.hu címre.

Másnap, április 25-én vasárnap szintén Odvaskőtől rendezzük a Kőris-kör  teljesítménytúrákat 27 és 50 km-es távokkal, a díjazás ezúttal érem lesz. Előnevezéssel lehet részt venni, a túra információi : https://tturak.hu/hikeOccasion/3797/details

Szeretettel várok mindenkit.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

2021.04.09.

Kedves Sporttársak !

Ezúttal szeretett Bakonyunk egyik rejtett zugába megyünk. Jártunk itt télen éppen egy szép havas szombaton már, ezúttal remélhetőleg virágos rétek fogadnak minket. Részletek :

Találkozó : 2021. április 17. szombat,  9.30 Zirc, Akli  autóbusz-megálló

Útvonal: Akli – Pálinkaház – Pálihálás – Kőkúti-erdő – Tündérmajor – Akli.

Táv : 12 km, szintemelkedés 197 m.

Várható visszaérkezés Akliba : 14-14.30 körül.

Ezen a túrán Zirc nyugati határának szórványtelepüléseit nézzük meg egy könnyű túra keretében.  Akli a Zirc-Bakonybél – Pápa  8301-es út 4-5 km-e között található

A túra jelentős része jelzetlen utakon halad. Visszafelé Akliban egy magánháznál, új partnereknél házi készítésű vesszőkosarak, lekvárok és rétes vásárolható lesz.

A túrára a hatályos törvények érvényesek (létszámkorlát), előjelentkezést kérek a meszner.viktor@invitel.hu címen.

Részvételi díj : 700 Ft, tartalma :

– túravezetés -ajándéktárgy
Szeretettel várok mindenkit.

Turista üdvözlettel :
Mészner Viktor 06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

2021.04.05.

Kedves Sporttársak!

Áprilisra az alábbi túrákat ajánlom :

Program neve : Tavaszi Cuha

Találkozó :  2021.04.10. szombat 10.00 Zirc, vasútállomás

Útvonal : Zirc – Cuha-völgy – Vinye.

Táv: 14 km, szintemelkedés kb. 100 m (végig lefelé a Cuha-völgyön)

Várható érkezés  Vinyére:  15.00-15.30 között

Ez az egyik bakonyi klasszikus túraútvonal, minden évszakban ajánlott élménygazdag  út. A túra során a Cuha-völgyet járjuk be. Porva-Csesznek állomáson a vasútvonal történetéről a kiállítás nyitva lesz, miként a büfé is (kiszolgálás ajtón át) . Itt egy kicsit elidőzünk, majd folytatjuk a túrát a Cuha mentén, ezután jönnek a még szebb részek. Megnézhetjük az állomás feletti egykori “felszab” emlékművet, majd lejjebb a vasútépítés emlékhelyét és Gubányi Károly emléktábláját a viaduktnál, amire akár fel is mehetünk. A Cuhán való sok átkelés miatt vízálló lábbeli erősen ajánlott. A túra a Vinye.hu büfében ér véget, méltán híres lángosukat is lesz idő megkóstolni. Induláskor Zircen felveszem a lángosrendelést és telefonálok Vinyére, hogy megrendeljem, a lángoskiadó ablaknál átvehető. A mindig varázslatos Cuha-völgy reméljük már igazi tavaszi arcát mutatja majd.

Praktikus az autót Zircen hagyni (parkolás az egész városban ingyenes), a túra után 16.22-kor jön vissza vonat Vinyéről Zircre, oda 16.42-kor ér.

Részvételi díj : 1.000  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés

– 1 db 100 Ft-os italjegy a Porva-Csesznek büfébe

– 1 db 100 Ft-os italjegy a Vinye.hu büfébe

– 1 db  ajándéktárgy

Másnap, április 11-én vasárnap  Vinye központtal Zörög-hegy és Pápalátó túrák 11,17,21 és 38 km-es távokkal. Előnevezést kérünk, részletek :  https://tturak.hu/hikeOccasion/3757/details

Április 17-én szombaton az előző hét népszerű helyei után  ismét rejtett, eldugott helyeket keresünk fel, az útvonal Akli – Pálinkaház – Pálihálás – Kőkúti-erdő – Tündérmajor – Akli lesz, a  táv12 km, szintemelkedés 197 m. Igyekszem egy kis meglepetésről is majd gondoskodni, ez még egyeztetés alatt van.

Április 24-én szombaton Odvas-kőtől a Witt-kilátóhoz megyünk, fent lesz egy ebéd is. Várhatóan eddigre már virágba borul az erdő, a pompás kilátóhelyről remek élményt kínálva. Ennek a túrának is vannak még egyeztetés alatt álló részletei. Szeretettel várok mindenkit.

Turista üdvözlettel :
Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

2021.04.01.

Kedves Sporttársak!

Az első bakonyi vezetett túrám 10 évvel ezelőtt, 2011. április elején volt. Nem voltak sokan, mindössze  1 fő jelentkezett, mondtam is neki, hogy ha nem tetszik az ajánlott út, mehetünk másfelé is. Azóta 10 év telt el, rengeteg túrával és még több szép emlékkel, amiből remélhetőleg a Sporttársak is őriznek néhányat.

Egy ilyen évfordulóhoz “ilyen még nem volt ” típusú túrát ajánlok az ünnepi hétvégére. A felkeresendő látványosságon túl az is új, hogy lehet választani, melyik nap lenne jó. Részletek :

Találkozó :2021. 04.02. Nagypéntek 10.00 és 2021,04.03.  Nagyszombat Huszárokelőpuszta (Zirc-Bakonybél-Pápa 8301-es út 25-26 km között). A  10.07-re ideérő Budapest – Zirc- Bakonybél – Pápa távolsági autóbuszjáratot természetesen megvárjuk.

Útvonal : Huszárokelőpuszta – Somberek-séd – Forrasztó-kői egzótakert – Hubertlak – tanösvény – Huszárokelőpuszta.

Táv : 9 km, szintemelkedés 180 m.

Várható visszaérkezés Huszárokelőpusztára : 13.30-14.00 között.

A Bakony egyik rejtett , beszédes nevű helyén, Huszárokelőpusztán találkozunk, innen 2,8 km-t teszünk meg a Somberek-séd völgyén (lakik itt fekete gólya is), majd meglátogatjuk a Forrasztó-kői egzótakertet, ahol igazi bakonyi környezetben nem őshonos, kísérleti növényeket nézünk majd meg. Utána Hubertlakon megpihenünk  – ezúttal a tó kimarad – , majd a helyi tanösvény legszebb részeit bejárva érünk vissza Huszárokelőpusztára.  Az egzótakert a Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő, igen korlátozottan látogatható bemutatóhely.

A túra nem hosszú és nem nehéz, ezt jól mutatja  a táv és  a szint adata.Viszont a fennálló körülmények miatt továbbra is előjelentkezést kell kérnem a meszner.viktor@invitel.hu címen.

Mindkét napon ugyanazt az utat mutatom meg, azaz lehet választani, kinek melyik felel meg jobban.

Részvételi díj : 1.000 Ft,  tartalma :

-túravezetés

-ajándéktárgy

-Huszárokelőpusztán medvehagymás pogácsa

Reményeim szerint sikerül a Bakonyerdő Zrt-től is valakit meghívni, hogy meséljen nekünk.

Következő héten, április  10-én szombaton  egy bakonyi klasszikus lesz : Zirctől Vinyéig a Cuha-völgyön, részletek hamarosan.

Másnap, április 11-én vasárnap  Vinye központtal Zörög-hegy és Pápalátó túrák 11,17,,1 és 38 km-es távokkal. Előnevezést kérünk, részletek :  https://tturak.hu/hikeOccasion/3757/details

Szeretettel várok  mindenkit.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu