Bakonyi Bakancsos

2021. március


Március 26.

Kedves Sporttársak!

Az első bakonyi vezetett túrám 10 évvel ezelőtt, 2011. április elején volt. Nem voltak sokan, mindössze  1 fő jelentkezett, mondtam is neki, hogy ha nem tetszik az ajánlott út, mehetünk másfelé is. Azóta 10 év telt el, rengeteg túrával és még több szép emlékkel, amiből remélhetőleg a Sporttársak is őriznek néhányat.

Egy ilyen évfordulóhoz “ilyen még nem volt ” típusú túrát ajánlok az ünnepi hétvégére. A felkeresendő látványosságon túl az is új, hogy lehet választani, melyik nap lenne jó. Részletek :

Találkozó :2021. 04.02. Nagypéntek 10.00 és 2021,04.03.  Nagyszombat Huszárokelőpuszta (Zirc-Bakonybél-Pápa 8301-es út 25-26 km között). A  10.07-re ideérő Budapest – Zirc- Bakonybél – Pápa távolsági autóbuszjáratot természetesen megvárjuk.

Útvonal : Huszárokelőpuszta – Somberek-séd – Forrasztó-kői egzótakert – Hubertlak – tanösvény – Huszárokelőpuszta.

Táv : 9 km, szintemelkedés 180 m.

Várható visszaérkezés Huszárokelőpusztára : 13.30-14.00 között.

A Bakony egyik rejtett , beszédes nevű helyén, Huszárokelőpusztán találkozunk, innen 2,8 km-t teszünk meg a Somberek-séd völgyén (lakik itt fekete gólya is), majd meglátogatjuk a Forrasztó-kői egzótakertet, ahol igazi bakonyi környezetben nem őshonos, kísérleti növényeket nézünk majd meg. Utána Hubertlakon megpihenünk  – ezúttal a tó kimarad – , majd a helyi tanösvény legszebb részeit bejárva érünk vissza Huszárokelőpusztára.  Az egzótakert a Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő, igen korlátozottan látogatható bemutatóhely.

A túra nem hosszú és nem nehéz, ezt jól mutatja  a táv és  a szint adata.Viszont a fennálló körülmények miatt továbbra is előjelentkezést kell kérnem a meszner.viktor@invitel.hu címen.

Mindkét napon ugyanazt az utat mutatom meg, azaz lehet választani, kinek melyik felel meg jobban.

Részvételi díj : 1.000 Ft,  tartalma :

-túravezetés

-ajándéktárgy

-Huszárokelőpusztán medvehagymás pogácsa

Reményeim szerint sikerül a Bakonyerdő Zrt-től is valakit meghívni, hogy meséljen nekünk.

Következő héten, április  10-én szombaton  egy bakonyi klasszikus lesz : Zirctől Vinyéig a Cuha-völgyön, részletek hamarosan.

Másnap, április 11-én vasárnap  Vinye központtal Zörög-hegy és Pápalátó túrák 11,17,,1 és 38 km-es távokkal. Előnevezést kérünk, részletek :  https://tturak.hu/hikeOccasion/3757/details

Szeretettel várok  mindenkit.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

Március 22.

Kedves Sporttársak !

Szépen erősödik a   medvehagyma, már érdemes lesz vasárnap  megnéznünk.  Részletek :

Találkozó : 2021.03.28. vasárnap  10.00 Bakonybél, buszforduló (Pápai út vége.)

Útvonal : Bakonybél – Száraz-Gerence – Tönkölös – kitérés Bakonyújvárra – Tönkölös – Likas-kő – Bakonybél.

Táv : 10 km ( a vár nélkül 8 km), szintkülönbség 400 m (vár nélkül 320 m).

Várható visszaérkezés a buszfordulóhoz : 14-14.30 között.

A túra fő vezérfonala a medvehagyma lesz, megbeszéljük, hogy ez a  kis kedves tavaszi növény mit szeret, mi egyáltalán és miért pont itt van nálunk ilyen mennyiségben, hogy egész hegyoldalakat borít be.

Fontos tudnivaló, hogy a medvehagymából személyenként max. 2 kg szedhető. Ez hatalmas mennyiség, olyan, mintha dinnyéből 200 kg-t vinnénk haza.

Miről kapta nevét a Tönkölös ? Kik voltak Bakonyújvár urai ? Van-e geoláda a Likas-kői barlangnál ? Ezekről is szó lesz útközben. Ez egy rövidebb túra, de a szintadat mutatja, hogy van benne emelkedő, cserébe jó kilátás is. Ez az útvonal bőségesen biztosít medvehagymát.

Részvételi díj : 700  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés
– 1 db  ajándéktárgy

A hatályos szabályok betartása végett előjelentkezést kérek a meszner.viktor@invitel.hu címre.

ÉS MÉG ! Hamarosan új hónap jön, lesz “ilyen még nem volt ” túra is.
Szeretettel várok  mindenkit.


Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor
06-30-49-08-401
www.bakonyibakancsos.hu

Március 08.

Kedves Sporttársak! Az ismert politikai okok miatt a hónap közepére tervezett túráknál az alábbi változtatásokra van szükség :


Március  13-án szombaton, megnézzük, hol tart a növekedésben az idei medvehagyma.

Találkozó : 2021.03.13. szombat 10.00 Bakonybél, Szent-kút

Útvonal : Bakonybél, Szent-kút -Öreg-rét – Fidelisz – Nórápi-erdő – Gát-hegy-alja – Hajmás-sarok – Hideg-völgy – Mészégető – Bakonybél, Szent-kút.

Táv : 12,8 km, szintemelkedés mindössze 270 m.

Várható visszaérkezés a Szent-kúthoz : 14.30-15.00 között.

Szent-kutat elhagyva  400 m-rel jobbra fordulunk és az Öreg-rét mellett felmegyünk a hétközi fotókon már többször bemutatott kopár Fideliszre. Innen egy nagyon szép erdőn (a térképen : Nórápi-erdő) felmegyünk a Gát-hegy alá, ahol az Országos Kékre fordulunk. Azonban egy újabb jelzetlen szakasz kedvéért ezt is elhagyjuk 600 m múlva és felmegyünk a beszédes nevű  Hajmás-sarokig. Innen a Hideg-völgyön visszajövünk a faluba, ez  az egyik legbiztosabb közeli medvehagyma-lelőhely , A szintemelkedés adat jól mutatja, hogy ez nem egy nehéz túra. A túra jelentős része jelzetlen utakon halad.

A Szent-kút megközelítése a faluból egyénileg történik, parkolni is lehet itt.

Részvételi díj : 700 Ft/fő, tartalma :
 
– túravezetés
– 1 db  ajándéktárgy

Másnap  :

Találkozó : 2021. 03.14. vasárnap  10.00 Bakonyszücs, autóbusz-forduló melletti parkoló

Útvonal  : Bakonyszücs- Csángota-tó- Zsörk – Újmajor – Szücsi szőlőhegy – Bakonyszücs.

Táv : 10 km, szintemelkedés mindössze 60 m (!)

Várható visszaérkezés a parkolóhoz : 14.00 körül

Új helyekre megyünk, kicsit út az ismeretlenbe. Felkeresünk egy mára elnéptelenedett, de újra élni akaró falut, Zsörköt, majd visszefelé szeretett Bakonyunk markáns panorámájában gyönyörködhetünk

A túra sajnos közösségi közlekedéssel nem elérhető. A szintadat jól jelzi, hogy ez egy könnyű túra. Az út végig jelzetlen, izgalmas, eldugott helyekre vezet. Sajnos a pincegazdák visszaléptek most ettől a programtól, de a túra lesz

Részvételi díj : 800 Ft/fő, tartalma :
 

– túravezetés

– 1 db  ajándéktárgy

És március 15-én, hétfőn, Nemzeti Ünnepünkön : “Hős vérrel szentelt Vértes” teljesítménytúra 25 és 43 km-es távokkal Oroszlányból , részletek : https://tturak.hu/hikeOccasion/3387/details.

A hatályos szabályok betartása végett (létszámkorlát) előnevezést kérek szépen a fenti címen. A  két teljesítménytúra előnevezési lehetősége a megadott eléréseken található.

Szeretettel várok mindenkit.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

Március 02.

Kedves Sporttársak!

Március első felére  5 túrát is ajánlok. Részletek :

Március első hétvégéjén megnézzük, van-e már tavasz :

Találkozó : 2021.03.06. szombat 10.00 Odvaskő parkoló (Zirc-Bakonybél – Pápa 8301 sz. út 21-es km)

Útvonal : Odvas-kő pihenő – Molnár-kút-árok – tanösvény – Hubertlak – Hubertlaki-tó – Kőgunyhó – Móricháza – Vörös János-séd – Odvaskő.


Táv : 10 km, szintemelkedés  200m

Várható visszaérkezés  :  14.30-15.00 között.
A tágas, országút melletti parkolóból a tó felé vezető kék + jelzésről egy idő után  letérünk a Hubertlaki tanösvényre, hogy új helyeket is meg tudjunk nézni, köztük néhány szép nagy hangyavárral.A Hubertlaki ház közelében jelentős számban van ilyenkor tőzike (bakonybéli nyelven “dupla hóvirág”), természetesen fotós megállással. Itt a háznál egy nem mindennapi helyi ételkülönlegességgel, az odvaskői vadburgerrel várnak minket. Természetesen a tó sem marad ki. Visszafelé egy szakaszon jelzetlen, de biztonságos úton jövünk a Kőgunyhó nevű erdőrészen át, majd a Vörös János-séd mentén túrázunk. A hatályos szabályok értelmében előnevezést kérek a meszner.viktor@invitel.hu címen. A túra akár Budapestről is elérhető busszal, a 6.45-kor a Népligettől induló Bp.-Zirc-Bakonybél-Pápa járat 10.01-re ér ide.

Részvételi díj : 2.000 Ft/fő, tartalma :

– túravezetés
– ajándéktárgy
-odvaskői vadburger

Március 7-én vasárnap  Tavaszi Ébredés teljesítménytúra a Vértesben és a Bakony keleti részén, részletek : https://tturak.hu/hikeOccasion/3386/details


Március  13-án szombaton, megnézzük, hol tart a növekedésben az idei medvehagyma.

Találkozó : 2021.03.13. szombat 10.00 Bakonybél, Füsti Lottózó (Szent Gellért tér 11/A.). Indulás 10.15-kor

Útvonal : Bakonybél – Csurgó-kút – Mészégető – Hideg-völgy – Hajmás-sarok – Gát-hegy alja – Nórápi-erdő – Fidelisz – Öreg-rét – Bakonybél.

Táv : 12,8 km, szintemelkedés mindössze 270 m.

Várható visszaérkezés a Lottózóba : 14.30-15.00 között.

Ezen a túrán eddig ritkán járt, de viszonylag közeli részt nézünk meg. A monostor fala mellett a Csurgó-kút és a mészégető érintésével a Hideg-völgyhöz megyünk, ez az egyik legbiztosabb közeli medvehagyma-lelőhely. Felmegyünk a beszédes nevű Hajmás-sarokig, majd innen jelzetlen, de jól járható utakon a pazar panorámájú Fideliszen át jövünk vissza.

Részvételi díj : 800 Ft/fő, tartalma :
 
– 1 db 100  Ft-os italjegy, a túra napján elvitelre  érvényes a Lottózóban
– túravezetés
– 1 db  ajándéktárgy

Másnap “ilyen még nem volt” típusú túra lesz :

Találkozó : 2021. 03.14. vasárnap  10.00 Bakonyszücs, autóbusz-forduló melletti parkoló

Útvonal  : Bakonyszücs- Csángota-tó- Zsörk – Újmajor – Szücsi szőlőhegy – Bakonyszücs.

Táv : 10 km, szintemelkedés mindössze 60 m (!)

Várható visszaérkezés a parkolóhoz : 15.00-15.30 között.

Ez a túra a bakonyszücsi szőlősgazdákkal egyeztetett program, a célja az, hogy szeretett Bakonyunk eddig felfedezetlen részeire is eljussunk. Felkeresünk egy mára elnéptelenedett, de újra élni akaró falut, Zsörköt, majd a visszaúton a szőlőhegyen gulyással várnak minket a helyi szőlősgazdák  és borkóstoló is lesz, bor vásárolható elvitelre is.

A túra sajnos közösségi közlekedéssel nem elérhető. A szintadat jól jelzi, hogy ez egy könnyű túra. Az út végig jelzetlen, izgalmas, eldugott helyekre vezet.

Részvételi díj : 2.500 Ft/fő, tartalma :
 
– gulyás a szőlőhegyen

-borkóstoló a szőlőhegyen

– túravezetés

– 1 db  ajándéktárgy

És március 15-én, hétfőn, Nemzeti Ünnepünkön : “Hős vérrel szentelt Vértes” teljesítménytúra 25 és 43 km-es távokkal Oroszlányból , részletek : https://tturak.hu/hikeOccasion/3387/details.

A hatályos szabályok betartása végett (létszámkorlát) előnevezést kérek szépen a fenti címen. A  két teljesítménytúra előnevezési lehetősége a megadott eléréseken található.

Szeretettel várok mindenkit.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

Március 01.

Kedves Sporttársak!

Új hónap jön, a hozzá illő új túrákkal. lesz “ilyen még nem volt ” típusú is. Részletek :

Március első hétvégéjén megnézzük, van-e már tavasz :

Találkozó : 2021.03.06. szombat 10.00 Odvaskő parkoló (Zirc-Bakonybél – Pápa 8301 sz. út 21-es km)

Útvonal : Odvas-kő pihenő – Molnár-kút-árok – tanösvény – Hubertlak – Hubertlaki-tó – Kőgunyhó – Móricháza – Vörös János-séd – Odvaskő
Táv : 10 km, szintemelkedés  200m

Várható visszaérkezés  :  14.30-15.00 között.


A tágas, országút melletti parkolóból a tó felé vezető kék + jelzésről egy idő után  letérünk a Hubertlaki tanösvényre, hogy új helyeket is meg tudjunk nézni, köztük néhány szép nagy hangyavárral.A Hubertlaki ház közelében jelentős számban van ilyenkor tőzike (bakonybéli nyelven “dupla hóvirág”), természetesen fotós megállással. Itt a háznál egy nem mindennapi helyi ételkülönlegességgel, az odvaskői vadburgerrel várnak minket. Természetesen a tó sem marad ki. Visszafelé egy szakaszon jelzetlen, de biztonságos úton jövünk a Kőgunyhó nevű erdőrészen át, majd a Vörös János-séd mentén túrázunk. A hatályos szabályok értelmében előnevezést kérek a meszner.viktor@invitel.hu címen. A túra akár Budapestről is elérhető busszal, a 6.45-kor a Népligettől induló Bp.-Zirc-Bakonybél-Pápa járat 10.01-re ér ide.

Részvételi díj : 2.000 Ft/fő, tartalma :

– túravezetés
– ajándéktárgy
-odvaskői vadburger


Március 7-én vasárnap  Tavaszi Ébredés teljesítménytúra a Vértesben és a Bakony keleti részén, részletek : https://tturak.hu/hikeOccasion/3386/details

Március 13-án szombaton  elő-medvehagymás túra Bakonybélből a Hajmás-sarokhoz, részletek 1-jén.


Március 14-én vasárnap “ilyen még nem volt ” túra: a Bakonyszücsi-szőlőhegyre megyünk és ellátogatunk Zsörkre, a bakonyi “szellemfaluba ” is. Erről is részleteket 1-jén írok majd.

Március 15-én, hétfőn, Nemzeti Ünnepünkön : “Hős vérrel szentelt Vértes” teljesítménytúra 25 és 43 km-es távokkal Oroszlányból , részletek : https://tturak.hu/hikeOccasion/3387/details

Március 20-21-én túrahétvége a Bakony északi részén csak kitartóaknak, részletek privát üzenetben.


Március  27-én szombaton Odvaskő parkolótól Bakony-erdő teljesítménytúrák 10,15 és 20 km-es távokkal, részletek : https://tturak.hu/hikeOccasion/3272/details

És március 28-án vasárnap medvehagymás Tönkölös 10 km-es túra Bakonybélből, részletek később.


Remélem, márciusban is szép számban találkozunk egymással szeretett Bakonyunkban.


Turista üdvözlettel :


Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu