Bakonyi Bakancsos

2023. április


2023.04.27.

Kedves Sporttársak !

Májusban  17-én és  31-én lesznek szerdai túrák, mindkét alkalommal Bakonybélben találkozhatunk. Részletek :

Találkozó : 2023.05.17. szerda  10.00 Bakonybél, Füsti söröző (Szent Gellért tér 11/A, templommal szemben)

Útvonal : Bakonybél – Szent-kút – Pinto ranch – Nórápi-erdő – Gát-hegy alja – Mészégető – Bakonybél

Táv : 10 km, szintemelkedés 160 m.

Várható visszaérkezés a sörözőbe : 14.00 körül

A Szent-kutat elhagyva  400 m-rel jobbra fordulunk és az Öreg-rét mellett felmegyünk a  Fideliszre. Végigmegyünk a  pompás kilátást nyújtó gerincen, majd miután lejövünk, jobbra térünk a Pinto ranch felé. Innen egy nagyon szép erdőn (a térképen : Nórápi-erdő) felmegyünk a Gát-hegy alá, ahol az Országos Kékre fordulunk és lejövünk a mészégetőig.  Nagy része jelzetlen, de teljesen biztonságos út.

2 héttel később:

Találkozó : 2023.05.31. szerda  10.00 Bakonybél, Füsti söröző (Szent Gellért tér 11/A, templommal szemben)

Útvonal : Bakonybél – Csúcs-hegy – Bányász-kút – Kertes-kői -szurdok – Oltár-kő – Szömörke-völgy – Szent-kút – Bakonybél

Táv : 11 km, szintemelkedés 250 m.

Várható visszaérkezés a sörözőbe : 14.30 körül

Ezen a  túrán jórészt a Gerence völgyét járjuk végig, ez egy szakaszon 2000. óta jelzetlen már a térképen. Először a Csúcs-hegyre megyünk fel, megnézzük a Bakonybéli-medence tavaszi panorámáját. A  Bányász-kútnál pihenőhely fogad majd minket. Innen egy kis kitérővel felkereshető egy kis izgalmas sziklás (de felfelé biztonságos) rész érintésével a  völgy felett őrködő Oltár-kő, az Öreg-Bakony Bakancsosa mozgalom egyik legszebb érintőpontja. Ha már itt járunk fenn, a Judit-forrást is megnézzük.  Vissza hosszabb, kényelmesebb úton jövünk le a völgyhöz, leérés után végiggyalogoljuk a Kertes-kői szurdokot, majd a csendes Szömörke-völgyön át a Szent-kút érintésével érünk vissza Bakonybélbe.  11 km tömény szépség és látványosság lesz ez a túra.

Részvételi díj : 1.000  Ft/fő, tartalma :

– túravezetés

– 1 db 100 Ft-os italjegy, mely a túra napján a sörözőben beváltható

– 1 db ajándéktárgy

Szeretettel várok mindenkit a szerdai túrákon is.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

2023.04.24.

Kedves Sporttársak !


Az Országos Kéktúrán eddig 483 km-t tettünk meg Piliscsaba és Sárvár között. A következő 2 alkalommal mindkét irányban meghosszabbítjuk ezt.

Részletek :

Az április 29-május 1. hosszú hétvége pedig újra a Kéktúráé, Sárvártól immár Kőszegig jutunk el.

Találkozó : 2023. 04.29.  8.30-9.30 Sárvár, EMAN Apartmanház, Rákóczi út 19. (belvárosban, ott megy el előtte a kék…)

Útvonal  04.29-én szombaton : Sárvár – Csénye – Bögöt – Ölbő-Alsószeleste vá.

Táv : 20,1 km, szintemelkedés  60 m

Útvonal  04.30-án vasárnap : Csepreg  – Kincséd – Ablánc – Szeleste -Ölbő-Alsószeleste vá.

Táv : 22,3 km, szintemelkedés  144 m

Útvonal  05.01-én hétfőn :  Csepreg – Kincséd – Tömörd – Kőszeg

Táv : 22,8 km, szintemelkedés  222 m

Az Országos Kéktúra Sárvár- Kőszeg szakasza  3  nap alatt kényelmesen bejárható és praktikus lenne az első éjszakát Szelestén, a másodikat Tömördön tölteni. Azonban ezeken a településeken csak néhány fős szállások vannak és vinni kellene mindent a hátunkon  3  napon át. Ezért a logisztika az alábbi lesz :

Szombaton  érkezés a szállásra 8.30-9.30 között, megbeszélés szerint a szobák egy része  már elfoglalható lesz. Indulás 10 órakor . Az igazolófüzet szerint ez  a szakasz Csényén és Bögötön át Szelestéig 21,4 km, de mi aznap csak Ölbő-Alsószeleste vasútállomásig megyünk. Itt  17.11-kor van egy vonat Porpácra, ahová 17.17-re érünk és 17.52-kor van csatlakozásunk Sárvár felé, ahová 17.59-re meg is érkezünk.

Vasárnap a sárvári autóbusz-állomásról 9.08-kor indul egy autóbusz Kőszegre, ezzel Csepreg, Promenád megállóig megyünk (10.03). Innen a kéket egy kb. 2,5 km-es országúti bekötéssel érjük el Kincsédnél. A kéken Abláncon és Szelestén át ismét Ölbő-Alsószeleste vasútállomásig megyünk. Visszautazás Sárvárra a szombati szerint.

Hétfőn szintén Csepregre utazunk, de egy korábbi járattal : 8.06-kor indul egy busz, ami Bükig jó nekünk. ott egy szűk átszállási idő lesz csak és 8.52-kor már utazunk is tovább (Volánnak jelzem majd) és Csepregre érünk 9.06-ra. Ezen a napon kicsit tempósabban kell mennünk, mert Kőszegről még vissza kell térjünk a Sárváron hagyott autókhoz, így célszerű lenne a 15.35-ös közvetlen buszt elérni, ez  16.50-re ér Sárvárra. Ilyen járat később  17.35-kor van még, közte 16.32-kor van egy vonat Szombathelyre és ott átszállva egy másik vonatra 17.40-re érnénk Sárvárra.

A fentiek szerint egyik sem kellene vinni a háromnapos cuccal a zsákokat (ha csak nem akar valaki Kőszegről egyenesen hazautazni,akkor a hétfő cipelős)

A szállás : Sárvár, EMAN Apartmanház, Rákóczi út 19. , http://www.emanapartmanok.hu. itt   5 db  négyágyas apartmanunk van, azaz  összesen  20-an férünk el. Minden apartmanhoz  két kétágyas hálószoba, egy konyha és egy fürdő/WC tartozik. Sajnos reggelit nem adnak, de a konyhában minden rendelkezésre áll. A közelben több szupermarket is  van. Vacsorához ajánlott éttermek : Várkapu, Banyatanya, Matróz, Platán, Nádasdy – majd ezt eldöntjük.

Részvételi díj : 27.000 Ft/fő, tartalma  :

 – szállás  2  éjszakára Sárváron az EMAN Apartmanházban

-túravezetés

-ajándéktárgy

A reggelit, vacsorát, vonat-és buszjegyeket nem tartalmazza, ezeket külön fogjuk fizetni. Előleget kér a szállás, így kérek 3.000 Ft/fő előleget utalni a jelentkezés visszaigazolásakor küldendő emailben megadott számlaszámra. Jelentkezési határidő 2023. 04.26. szerda, ide kérem küldeni : meszner.viktor@invitel.hu (nem messenger, nem sms, nem facebook).

Az ezt követő szakaszon márt elérjük a fővárost.

Részletek :

Találkozó : 2023.06.03.  10.00 Piliscsaba, vasútállomás

Útvonal : Piliscsaba – Nagy-Szénás – Zsíros-hegy – Máriaremete – Hűvösvölgy.

Táv : 22,4 km, szintemelkedés 473 m.

Várható érkezés Hűvösvölgybe : 17.00-17.30 között.

Itt már  az Országos Kéktúra Budapesthez legközelebbi, Budai-hegységen átvezető szakaszán járunk. A túra első felében a Nagy-Szénást, a Budai-hegység egyik emblematikus , 550 m magas hegyét másszuk meg szép hosszan, sehol sem meredek emelkedővel. A csúcson szinte mindig fúj a szél, mert teljesen kopár. Ebből adódóan káprázatos a kilátás is. Innen átmegyünk a Zsíros-hegyre, itt üzemel a Muflon-itató, itt megpihenünk egy kicsit. Innen már egyenesen a főváros felé megyünk, az első ottani látványos hely a Remete-szurdok lesz, utána megnézhetjük a  híres Máriaremetei Kegytemplomot. (Itt keresztezi egymást a kelet-nyugat ill. észak-dél irányú Mária-út). A főváros utcáin át beérünk Hűvösvölgybe, ahol a szombati túra véget ér.

Szállást nem volt egyszerű találni, de a Bobbio Hotel  ( XII. Bála király út 47.)www.bobbio.hu)fogad minket, kétágyas szobáink lesznek, kapacitás 20 fő.Ide átszállással tudunk eljutni : Hűvösvölgyből bármelyik villamos jó nekünk (7-8 percenként indulnak a szerelvények szombaton), majd a Szent János kórháztól a 155-ös busz a szállás közelében tesz le minket. Fontos, hogy a szállásra 19 óráig oda kell érnünk. Vacsorát tudunk oda rendelni, kihozzák. Hűvösvölgyben lehet BKK-jegyet venni a jegyautomatából.

Másnap  a szálláson 7.30-tól svédasztalos reggeli lesz , majd innen visszautazunk Hűvösvölgybe.

Találkozó (az esetleg csak egy napra jövőkkel ) :2023.06.04. 10.00 Hűvösvölgy, villamos-végállomás (56A, 61 villamos)

Útvonal : Hűvösvölgy – – Vadaskert széle –  Határ-nyereg – Oroszlán-szikla – Árpád-kilátó – Fenyőgyöngye – Hármashatár-hegy – Vihar-hegy – Virágos-nyereg – Rozália téglagyár.

Táv : 14,2 km, szintemelkedés 435 m.

Várható érkezés a Rozália téglagyárhoz : 15-15.30 között.

Ezen a napon a főváros további látványos természeti helyei közül érintjük Mátyás király egykori vadaskertjének szélét, aztán az Oroszlán-sziklát, majd a Látó-hegyi (régies nevén Gugger-hegyi) Árpád-kilátótól nézhetjük meg Budapest panorámáját. Innen leereszkedünk a Fenyőgyöngye vendéglőig, majd megmásszuk a  497 m magas, körpanorámás  Hármashatár-hegyet. A Vihar-hegyi “hullámvasúton” átkelve  már a Virágos-nyereghez érkezünk, innen még kb. 4,5 km-t kanyarogva érünk ki a Budai-hegység túlsó Kéktúra ellenőrzőpontjához, a Rozália-téglagyárhoz. Ez csak egy pecsételőpont, így innen még 1,1 km-t meg kel tennünk a Budapest-Üröm elnevezésű vasúti megállóig. Innen vonatok kb.  félóránként mennek Budapet-Nyugati pályaudvar ill. Esztergom felé, de van városi közlekedés is Óbudáig.

Aki  messzebbről jön autóval, annak praktikus az autót Piliscsabán, a vasútállomásnál letenni, ide a fentebb említett Budapest-Üröm vasúti megállóhelytől könnyen vissza lehet jutni és nem fizetős a parkolás. Lehet Budapesten is parkolni, de  ott más sok helyen is fizetni kell érte. A szombati találkozóhely, Piliscsaba vasútállomás Budapestről a Nyugati pályaudvarról minden óra  21 és 51-kor induló esztergomi vonatokkal is elérhető. (Én Dorog felől tervezem az érkezésemet.)

Részvételi díj : 22.000 Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés

– ajándéktárgy

– szombat este szállás a Bobbio Hotelben kétágyas szobákban

– vasárnap svédasztalos reggeli a szálláson

Jelentkezési határidő : 2023.05.30. kedd, újaktól 3.000 Ft/fő előleg utalását kérem a privát  üzenetben egyeztetett számlaszámra.

Egynapos szakaszok is lehetségesek.

Hajrá Sporttársak, egyre közelebb az Országos Kéktúra dunántúli szakaszának teljes bejárása !

Jelentős Sporttársi igény van a vértesi  Csókakő-Gánt szakaszra, erre lehet javaslatokat tenni, mikor legyen ( 06.10. vagy  11. a ceruzás terv). További dunántúli szakaszok újbóli  megnézésére is lehet javaslatokat küldeni.

Szeretettel  várok mindenkit.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

2023.04.21.

Kedves Sporttársak !

Az Országos Kéktúrán eddig  483 km-t tettünk meg együtt, jövő héten a háromnapos hosszú hétvégén jön a Sárvár-Kőszeg szakasz, amelyen átlépjük az  500. km-t is. Erre a túrára 04.26. szerda estig lehet jelentkezni a meszner.viktor@invitel.hu címen.

Az ezt követő szakaszon márt elérjük a fővárost. Részletek :

Találkozó : 2023.06.03.  10.00 Piliscsaba, vasútállomás

Útvonal : Piliscsaba – Nagy-Szénás – Zsíros-hegy – Máriaremete – Hűvösvölgy.

Táv : 22,4 km, szintemelkedés 473 m.

Várható érkezés Hűvösvölgybe : 17.00-17.30 között.

Itt már  az Országos Kéktúra Budapesthez legközelebbi, Budai-hegységen átvezető szakaszán járunk. A túra első felében a Nagy-Szénást, a Budai-hegység egyik emblematikus , 550 m magas hegyét másszuk meg szép hosszan, sehol sem meredek emelkedővel. A csúcson szinte mindig fúj a szél, mert teljesen kopár. Ebből adódóan káprázatos a kilátás is. Innen átmegyünk a Zsíros-hegyre, itt üzemel a Muflon-itató, itt megpihenünk egy kicsit. Innen már egyenesen a főváros felé megyünk, az első ottani látványos hely a Remete-szurdok lesz, utána megnézhetjük a  híres Máriaremetei Kegytemplomot. (Itt keresztezi egymást a kelet-nyugat ill. észak-dél irányú Mária-út). A főváros utcáin át beérünk Hűvösvölgybe, ahol a szombati túra véget ér.

Szállást nem volt egyszerű találni, de a Bobbio Hotel  ( XII. Bála király út 47., www.bobbio.hu)fogad minket, kétágyas szobáink lesznek, kapacitás 20 fő.Ide átszállással tudunk eljutni : Hűvösvölgyből bármelyik villamos jó nekünk (7-8 percenként indulnak a szerelvények szombaton), majd a Szent János kórháztól a 155-ös busz a szállás közelében tesz le minket. Fontos, hogy a szállásra 19 óráig oda kell érnünk. Vacsorát tudunk oda rendelni, kihozzák. Hűvösvölgyben lehet BKK-jegyet venni a jegyautomatából.

Másnap  a szálláson 7.30-tól svédasztalos reggeli lesz , majd innen visszautazunk Hűvösvölgybe.

Találkozó (az esetleg csak egy napra jövőkkel ) :2023.06.04. 10.00 Hűvösvölgy, villamos-végállomás (56A, 61 villamos)

Útvonal : Hűvösvölgy – – Vadaskert széle –  Határ-nyereg – Oroszlán-szikla – Árpád-kilátó – Fenyőgyöngye – Hármashatár-hegy – Vihar-hegy – Virágos-nyereg – Rozália téglagyár.

Táv : 14,2 km, szintemelkedés 435 m.

Várható érkezés a Rozália téglagyárhoz : 15-15.30 között.

Ezen a napon a főváros további látványos természeti helyei közül érintjük Mátyás király egykori vadaskertjének szélét, aztán az Oroszlán-sziklát, majd a Látó-hegyi (régies nevén Gugger-hegyi) Árpád-kilátótól nézhetjük meg Budapest panorámáját. Innen leereszkedünk a Fenyőgyöngye vendéglőig, majd megmásszuk a  497 m magas, körpanorámás  Hármashatár-hegyet. A Vihar-hegyi “hullámvasúton” átkelve  már a Virágos-nyereghez érkezünk, innen még kb. 4,5 km-t kanyarogva érünk ki a Budai-hegység túlsó Kéktúra ellenőrzőpontjához, a Rozália-téglagyárhoz. Ez csak egy pecsételőpont, így innen még 1,1 km-t meg kel tennünk a Budapest-Üröm elnevezésű vasúti megállóig. Innen vonatok kb.  félóránként mennek Budapet-Nyugati pályaudvar ill. Esztergom felé, de van városi közlekedés is Óbudáig.

Aki  messzebbről jön autóval, annak praktikus az autót Piliscsabán, a vasútállomásnál letenni, ide a fentebb említett Budapest-Üröm vasúti megállóhelytől könnyen vissza lehet jutni és nem fizetős a parkolás. Lehet Budapesten is parkolni, de  ott más sok helyen is fizetni kell érte. A szombati találkozóhely, Piliscsaba vasútállomás Budapestről a Nyugati pályaudvarról minden óra  21 és 51-kor induló esztergomi vonatokkal is elérhető. (Én Dorog felől tervezem az érkezésemet.)

Részvételi díj : 22.000 Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés

– ajándéktárgy

– szombat este szállás a Bobbio Hotelben kétágyas szobákban

– vasárnap svédasztalos reggeli a szálláson

Jelentkezési határidő : 2023.05.30. kedd, újaktól 3.000 Ft/fő előleg utalását kérem a privát  üzenetben egyeztetett számlaszámra.

Egynapos szakaszok is lehetségesek.

Hajrá Sporttársak, egyre közelebb az Országos Kéktúra dunántúli szakaszának teljes bejárása !

Jelentős Sporttársi igény van a vértesi  Csókakő-Gánt szakaszra, erre lehet javaslatokat tenni, mikor legyen ( 06.10. vagy  11. a ceruzás terv). További dunántúli szakaszok újbóli  megnézésére is lehet javaslatokat küldeni.

Szeretettel  várok mindenkit.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

2023.04.20.

Kedves Sporttársak !

Hamarosan itt a május, az erre a hónapra tervezett túrák az alábbiak. De előtte lesz még több túra is, közte egy olyan, amelyik még áprilisban kezdődik és csak májusban lesz vége (Sárvár-Kőszeg kéktúra, 04-29-30-05-01., részletek a honlapon.

Május 7-én vasárnap kilépünk egy kicsit szeretett Bakonyunkból.

Találkozó : 2023.05.07. vasárnap  10.00 Balatonfüred vasútállomás

Útvonal : Balatonfüred – Tamás-hegy – Koloska-völgy – Káptalan erdeje – Nosztori pihenő – Csákány-hegy – Csopak.

Táv : 16,4 km, szintemelkedés 361m.

Várható érkezés Csopakra :  16 óra körül.

Ezen a túrán a Balatonfüred-Csopak régió két klasszikus, kilátóval ékesített hegyét keressük fel: a túra elején a Tamás-hegyet, a vége felé a Csákány-hegyet másszuk meg. Közöttük végigmegyünk Balatonfüred klasszikus völgyén, a Koloska-völgyön és egy összekötő, csendes  szakasz után már Csopak fölött járunk majd. Bár ez a túra nem körtúra, a két település között sűrű a buszközlekedés, könnyen vissza lehet térni a kiindulási helyen hagyott járművekhez. Másik megoldás reggel Csopakon parkolni és onnan busszal át a rajthoz.

Részvételi díj : 1.300  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés

– 1 db  ajándéktárgy

Egy héttel később, szintén vasárnap megnézzük a Cuha aktuális állását.

Program neve  : Tavaszi Cuha

Találkozó :  2023.05.14. vasárnap 10.00  Zirc, Liget presszó (Rákóczi téri buszállomáson )

Útvonal : Zirc – Cuha-völgy – Vinye.

Táv: 14 km, szintemelkedés kb. 100 m (végig lefelé a Cuha-völgyön)

Várható érkezés  Vinyére:  15.30-16.00 között

Ez az egyik bakonyi klasszikus túraútvonal, minden évszakban ajánlott élménygazdag  út. A túra során a Cuha-völgyet járjuk be. Porva-Csesznek állomáson a vasútvonal történetéről jelenleg felújítás alatt áll, de a a büfé nyitva lesz. Itt egy kicsit elidőzünk, majd folytatjuk a túrát a Cuha mentén, ezután jönnek a még szebb részek. Megnézhetjük  a vasútépítés emlékhelyét és Gubányi Károly emléktábláját a viaduktnál, amire akár fel is mehetünk. A Cuhán való sok átkelés miatt vízálló lábbeli erősen ajánlott.  A túra a Vinye.hu büfében ér véget.

Praktikus az autót Zircen hagyni (parkolás az egész városban ingyenes), a túra után 17.16-kor  jön vissza vonat Vinyéről Zircre, oda 17.37-kor  ér. Győrből jövőknek: a 8.13-kor induló vonat 9.41-re ér Zircre, vissza Vinyéről Győrbe 16.38-kor.

Részvételi díj : 1.500  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés

– 1 db 100 Ft-os italjegy a Liget presszóba

– 1 db 100 Ft-os italjegy a Porva-Csesznek büfébe

– 1 db 100 Ft-os italjegy a Vinye.hu büfébe

– 1 db  ajándéktárgy

A következő héten  19-ére, péntekre esik Szent Ivó napja, erről minden évben meg szoktunk emlékezni.  Idén ehhez  2 túrát is ajánlok.

Találkozó : 2023.05.20. szombat  10.00  Bakonybél, Pikoló vendéglő (Kossuth u. 1.). Indulás 10.15-kor.

Útvonal : Bakonybél – Kurta-völgyek – Százhalom keleti széle – Márvány-völgy – Kőris-hegy – Eleven-förtés – Lipka-út – Bakonybél.

Táv: 12 km, szintemelkedés 420 m.

Várható visszaérkezés a Vendéglőbe : 15.30-16.00 között

Korábban a  Márvány-völgyi szakaszt lefelé tettem a túrába, de felfelé  biztonságosabb ott menni, bár ez az irány sem túl könnyű, De az biztos, hogy a jelzettek közül ez a legizgalmasabb út a feljutni a csúcsra . Az út eleje nem nehéz, a Százhalomig kényelmes szakaszokon jutunk el. A  420 m szintemelkedés zöme innen következik majd egészen a Kőris-hegyig. A csúcs alatti kis márványbányát is megnézzük. A Kőris-hegyről  az Országos Kéken jövünk vissza Bakonybélbe

Részvételi díj : 1.200 Ft/fő, tartalma :


 – túravezetés

  – 1 db ajándéktárgy

  – 1 db 100 Ft értékű italjegy, mely a túra napján a Vendéglőben beváltható.

Másnap :

Találkozó : 2023.05.21. vasárnap  9.30 Bakonybél, Füsti söröző

Utazás 9.54-kor autóbusszal Ugodra, majd

Útvonal : Ugod- Szár-hegy – Hubertlaki-tó – Molnár-kút-árok – Gerence-völgy- Bakonybél.

Táv : 15,2 km, szintemelkedés 350 m.

Várható érkezés a Füsti sörözőbe  : 15.30-16.00 között

Ezen a túrán az egyik klasszikus magas-bakonyi jelzést, a Bakonybél-Ugod kék+-et járjuk be , ezt csak a Szár-hegyi kilátó és az ottani ebéd miatt hagyjuk el. A túra Ugod – Hubertlaki-tó szakasza a Magas-Bakony egyik ritkán járt, de nagyon szép részét járja végig. A Szár-hegyi kilátónál Somogyi Tamás mesterszakács bakonyi betyárlevessel  és  medvehagymás pogácsával várja a Sporttársakat.

Részvételi díj : 2.700 Ft,  tartalma :

-túravezetés

-ajándéktárgy

-ebéd a Szár-hegyen

-1 db 100 Ft-os italjegy a Füsti Sörözőbe

Erre a túrára előjelentkezést kérek a meszner.viktor@invitel.hu címen.

A májusi szerdai túrák 17-én és  31-én lesznek (azaz  3-án nem), ezek még tervezés alatt vannak.

A pünkösdi  hosszú hétvégét is tervezem még, lehet, hogy lesz benne egy Vértes is.

Szeretettel várok mindenkit.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

2023.04.17.

Kedves Sporttársak ! Ezen a héten háromszor is találkozhatunk: szerdán, szombaton és vasárnap is lesz túra. Előjelentkezés csak a vasárnapira szükséges a meszner.vuiktor@invitel.hu címen, április 20. csütörtök estig. Részletek :

Április 19-én ismét “Szerdai túra” :

Találkozó : 2023.04.19. szerda  10.00 Bakonybél, Füsti söröző (Szent Gellért tér 11/A, templommal szemben)

Útvonal : Bakonybél – Száraz-Gerence- Kurta-völgyek – Százhalom – Nagy-Mély -völgy – Borzavári út – Meszes-kerti-árok – Bakonybél.

Táv: 11,8 km, szintemelkedés 297 m

Várható visszaérkezés a sörözőbe: 14.30-15.00 óra között. A túra első felében a zöld jelzésű Rómer Flóris Emlékúton gyalogolunk, majd a  3.200 éves Százhalom halomsírmezőnél (valójában  226  halom) letérünk róla a Száraz-Gerence felé. Jöhetnénk a völgyön is vissza, de  érdekesebb a felette húzódó  Borzavári út, itt keresztezünk egy  4.000 éves sáncot is. A Meszes-kerti árkon érünk vissza a Magas-Bakony  egyik fő völgyéhez,a  Kőris-hegyet és a Som-hegyet elválasztó Száraz-Gerencéhez, ahonnan rövid idő alatt vissza is érünk Bakonybélbe.

Részvételi díj : 1.000  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés
– 1 db 100 Ft-os italjegy, mely a túra napján a Vendéglőben beváltható
– 1 db  ajándéktárgy

Április 22-én szintén Bakonybélből egy hosszabb utat kínálok:

Találkozó : 2023.04.22. szombat 10.00 Bakonybél, Pikoló Vendéglő (Kossuth u. 1.) Indulás 10.15-kor.

Útvonal : Bakonybél – Mészégető  – Hideg-völgy – Vörös-föld – Királykapu – Tevel-vár – Gyökér-kút – Bakonybél.

Táv : 18 km, szintemelkedés 490 m.

Várható visszaérkezés a vendéglőbe : 16.30 körül

Ez a túra ezúttal a hosszabbak közül való, de nem nehéz. Ipari, bányászati, közlekedési emlékek egész sorát tekintjük meg.  Az egykori kisvasút pályájának legszebb szakaszait is  bejárjuk és  megkereshetjük a Tevel-vár sáncait is.
Az Öreg-Bakony Bakancsosa mozgalomból érintjük a Király-kaput, füzeteket kérem elhozni, akinek még nincs, vásárolhat a túra előtt.

Részvételi díj : 1.200 Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés
 – 1 db  ajándéktárgy
 – 1 db 100 Ft értékű italjegy, mely a túra napján a Vendéglőben beváltható.

Másnap egy “ilyen még nem volt” túra lesz.

Találkozó : 2023.04.23. vasárnap 10.00 Zirc, vasútállomás

Útvonal : Zirc vasútállomás – Zirc, Apátsági sörfőzde – Kardosrét széle – Grófi sírkert – Pintér-hegy- Tündérmajor – Zirc.

Táv : 9,2 km, szintemelkedés 123 m

Várható visszaérkezés a Monostorhoz :  15 óra körül.

Ezen a túrán a Magas-Bakony  Zirc körüli részén túl egy “ilyen még nem volt” élményt is kínálok : meglátogatjuk az apátsági sörfőzdét, ahol helyi sörmester kalauzol minket az  1735. óta létező manufaktúrában. A látogatáshoz sörkóstoló is tartozik – ennek során  3  különböző sört lehet megkóstolni – és  kb. 1 órát vesz igénybe. Gyerekeknek természetesen szörp (ún. “sörpi”) lesz. Az üzemlátogatás után  felkeressük a grófi sírkertet és Tündérmajort is, majd Zircre visszatérve kedvezményes vásárlási lehetőség is lesz a Monostori Sörházban.

Részvételi díj : 5.000 Ft/fő, tartalma :

 – zirci apátsági sörmanufaktúra meglátogatása szakvezetéssel

– sörkóstolás pogácsával

– 10 % kedvezményt biztosító kupon a Monostori Sörházba

– túravezetés

-ajándéktárgy

A túrához előzetes regisztrációt kérek a meszner.viktor@invitel.hu címen  2023.04.20. csütörtök estig.

ÉS MÉG ! Az április 29-május 1. Sárvár-Kőszeg Országos Kéktúra-szakaszra lehet még jelentkezni, szintén a meszner.viktor@invitel.hu címen.

Szeretettel várok mindenkit.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

2023.04.13.

Kedves Sporttársak !

Ma délelőtt kaptam a hírt, hogy az idei, 14. Medvehagyma Napok rendezvénye Bakonybélben elmarad. DE természetesen nem maradunk ezen a hétvégén sem túrák nélkül,  néhány telefonálás után íme az előttünk álló  hétvége új programja :

Találkozó : 2023.04.15. szombat 10.00.  Bakonybél, Pikoló vendéglő (Kossuth u. 1.)

Útvonal:  Bakonybél – Táboros-hegy – Móricháza – Witt-kilátó – Hajmás-sarok – Mészégető – Bakonybél.

Táv : 13 km, szintemelkedés 450 m.

Várható visszaérkezés  a vendéglőbe :15-15.30 óra között.

Ezen a túrán  szeretett Bakonyunk  egyik legszebb helyét keressük fel, természetesen medvehagymával bőven megáldott szakaszok is lesznek, a Hajmás-sarok neve ezt el is árulja.

A Witt-kilátónál mindig hatalmába kerít egy olyan érzés, ami nem sok más helyen : igen, itt ketten vagyunk, a Bakony és mi. Ezt az érzést aki már átélte, tudja, miről van szó. Aki még nem, annak is lehetősége lesz ezt most megismerni. Mindentől messze (pedig csak 13 km a túra), mégis mindenhez közel. Nem látni lakott települést, de mégis megvan a komfort, a harmónia – ez a Witt-kilátónál előtörő érzés.

 A Witt-kilátónál kis szerencsével páratlan panorámában gyönyörködhetünk majd, a pannonhalmi apátságtól a Som-hegyig. Természetesen szó lesz a hely névadójáról is, akit úgy gondolom, méltatlanul kevesen ismernek.  Lesznek jelzetlen útszakaszok is, de ezek is biztonságosan járhatóak.

A vendéglő aktuális  kínálatában természetesen lesz medvehagymás étel is.

Részvételi díj : 1.200  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés

– 1 db 100 Ft-os italjegy a Pikoló vendéglőbe, mely  a túra napján beváltható

– 1 db  ajándéktárgy

Találkozó :  2023.04.16. vasárnap 10.00  Zirc, Liget presszó (Rákóczi téri buszállomáson )

Útvonal : Zirc – Cuha-völgy – Vinye.

Táv: 14 km, szintemelkedés kb. 100 m (végig lefelé a Cuha-völgyön)

Várható érkezés  Vinyére:  15.30-16.00 között

Ez az egyik bakonyi klasszikus túraútvonal, minden évszakban ajánlott élménygazdag  út. A túra során a Cuha-völgyet járjuk be. Porva-Csesznek állomáson a vasútvonal történetéről jelenleg felújítás alatt áll, de a a büfé nyitva lesz. Itt egy kicsit elidőzünk, majd folytatjuk a túrát a Cuha mentén, ezután jönnek a még szebb részek. Megnézhetjük  a vasútépítés emlékhelyét és Gubányi Károly emléktábláját a viaduktnál, amire akár fel is mehetünk. A Cuhán való sok átkelés miatt vízálló lábbeli erősen ajánlott.  A túra a Vinye.hu büfében ér véget.

Praktikus az autót Zircen hagyni (parkolás az egész városban ingyenes), a túra után 17.16-kor  jön vissza vonat Vinyéről Zircre, oda 17.37-kor  ér. Győrből jövőknek: a 8.13-kor induló vonat 9.41-re ér Zircre, vissza Vinyéről Győrbe 16.38-kor.

Részvételi díj : 1.500  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés

– 1 db 100 Ft-os italjegy a Liget presszóba

– 1 db 100 Ft-os italjegy a Porva-Csesznek büfébe

– 1 db 100 Ft-os italjegy a Vinye.hu büfébe

– 1 db  ajándéktárgy

Egyik túrára sem szükséges bejelentkezni, aki ott lesz, ott lesz, aki nem, nem…

Szeretettel várok mindenkit.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

2023.04.10.

Kedves Sporttársak !

Április további túrakínálata az alábbiak szerint alakul :

A következő hétvégén , április 15-16-án a hagyományos, kétnapos Medvehagyma Fesztivál lesz Bakonybélben.

Találkozó : 2023.04.15. szombat és 04.16. vasárnap 10.15.  Bakonybél, Faluház (Pápai u. 7., faluközponttól (Füsti söröző, templom,, stb.  150 m Pápa felé)

Útvonal:  Bakonybél – Táboros-hegy – Móricháza – Witt-kilátó – Hajmás-sarok – Mészégető – Bakonybél.

Táv : 13 km, szintemelkedés 450 m.

Várható visszaérkezés  a Tájházba :15-15.30 óra között.

Ezen a túrán  szeretett Bakonyunk  egyik legszebb helyét keressük fel, természetesen medvehagymával bőven megáldott szakaszok is lesznek, a Hajmás-sarok neve ezt el is árulja.

A Witt-kilátónál mindig hatalmába kerít egy olyan érzés, ami nem sok más helyen : igen, itt ketten vagyunk, a Bakony és mi. Ezt az érzést aki már átélte, tudja, miről van szó. Aki még nem, annak is lehetősége lesz ezt most megismerni. Mindentől messze (pedig csak 13 km a túra), mégis mindenhez közel. Nem látni lakott települést, de mégis megvan a komfort, a harmónia – ez a Witt-kilátónál előtörő érzés.

 A Witt-kilátónál kis szerencsével páratlan panorámában gyönyörködhetünk majd, a pannonhalmi apátságtól a Som-hegyig. Természetesen szó lesz a hely névadójáról is, akit úgy gondolom, méltatlanul kevesen ismernek.  Lesznek jelzetlen útszakaszok is, de ezek is biztonságosan járhatóak.

A túra végén a Tájházba megyünk, ahol be lehet kapcsolódni a rendezvény további programjaiba.

Szeretettel várok mindenkit.

Április 19-én ismét “Szerdai túra” :

Találkozó : 2023.04.19. szerda  10.00 Bakonybél, Füsti söröző (Szent Gellért tér 11/A, templommal szemben)

Útvonal : Bakonybél – Száraz-Gerence- Kurta-völgyek – Százhalom – Nagy-Mély -völgy – Borzavári út – Meszes-kerti-árok – Bakonybél. Táv: 11,8 km, szintemelkedés 297 m

Várható visszaérkezés a sörözőbe: 14.30-15.00 óra között. A túra első felében a zöld jelzésű Rómer Flóris Emlékúton gyalogolunk, majd a  3.200 éves Százhalom halomsírmezőnél (valójában  226  halom) letérünk róla a Száraz-Gerence felé. Jöhetnénk a völgyön is vissza, de  érdekesebb a felette húzódó  Borzavári út, itt keresztezünk egy  4.000 éves sáncot is. A Meszes-kerti árkon érünk vissza a Magas-Bakony  egyik fő völgyéhez,a  Kőris-hegyet és a Som-hegyet elválasztó Száraz-Gerencéhez, ahonnan rövid idő alatt vissza is érünk Bakonybélbe.

Részvételi díj : 1.000  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés
– 1 db 100 Ft-os italjegy, mely a túra napján a Vendéglőben beváltható
– 1 db  ajándéktárgy

Április 22-én szintén Bakonybélből egy hosszabb utat kínálok:

Találkozó : 2023.04.22. szombat 10.00 Bakonybél, Pikoló Vendéglő (Kossuth u. 1.) Indulás 10.15-kor.

Útvonal : Bakonybél – Mészégető  – Hideg-völgy – Vörös-föld – Királykapu – Tevel-vár – Gyökér-kút – Bakonybél.

Táv : 18 km, szintemelkedés 490 m.

Várható visszaérkezés a vendéglőbe : 16.30 körül

Ez a túra ezúttal a hosszabbak közül való, de nem nehéz. Ipari, bányászati, közlekedési emlékek egész sorát tekintjük meg.  Az egykori kisvasút pályájának legszebb szakaszait is  bejárjuk és  megkereshetjük a Tevel-vár sáncait is.
Az Öreg-Bakony Bakancsosa mozgalomból érintjük a Király-kaput, füzeteket kérem elhozni, akinek még nincs, vásárolhat a túra előtt.

Részvételi díj : 1.200 Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés
 – 1 db  ajándéktárgy
 – 1 db 100 Ft értékű italjegy, mely a túra napján a Vendéglőben beváltható.

Másnap 2023.04.23-án vasárnap egy “ilyen még nem volt” túra lesz. A túra előkészítés alatt van, annyit elárulhatok, hogy a találkozó Zirc vasútállomásán lesz. Részletek később.

Az április 29-május 1. hosszú hétvége pedig újra a Kéktúráé, Sárvártól immár Kőszegig jutunk el.

Találkozó : 2023. 04.29.  8.30-9.30 Sárvár, EMAN Apartmanház, Rákóczi út 19. (belvárosban, ott megy el előtte a kék…)

Útvonal  04.29-én szombaton : Sárvár – Csénye – Bögöt – Ölbő-Alsószeleste vá.

Táv : 20,1 km, szintemelkedés  60 m

Útvonal  04.30-án vasárnap : Csepreg  – Kincséd – Ablánc – Szeleste -Ölbő-Alsószeleste vá.

Táv : 22,3 km, szintemelkedés  144 m

Útvonal  05.01-én hétfőn :  Csepreg – Kincséd – Tömörd – Kőszeg

Táv : 22,8 km, szintemelkedés  222 m

Az Országos Kéktúra Sárvár- Kőszeg szakasza  3  nap alatt kényelmesen bejárható és praktikus lenne az első éjszakát Szelestén, a másodikat Tömördön tölteni. Azonban ezeken a településeken csak néhány fős szállások vannak és vinni kellene mindent a hátunkon  3  napon át. Ezért a logisztika az alábbi lesz :

Szombaton  érkezés a szállásra 8.30-9.30 között, megbeszélés szerint a szobák egy része  már elfoglalható lesz. Indulás 10 órakor . Az igazolófüzet szerint ez  a szakasz Csényén és Bögötön át Szelestéig 21,4 km, de mi aznap csak Ölbő-Alsószeleste vasútállomásig megyünk. Itt  17.11-kor van egy vonat Porpácra, ahová 17.17-re érünk és 17.52-kor van csatlakozásunk Sárvár felé, ahová 17.59-re meg is érkezünk.

Vasárnap a sárvári autóbusz-állomásról 9.08-kor indul egy autóbusz Kőszegre, ezzel Csepreg, Promenád megállóig megyünk (10.03). Innen a kéket egy kb. 2,5 km-es országúti bekötéssel érjük el Kincsédnél. A kéken Abláncon és Szelestén át ismét Ölbő-Alsószeleste vasútállomásig megyünk. Visszautazás Sárvárra a szombati szerint.

Hétfőn szintén Csepregre utazunk, de egy korábbi járattal : 8.06-kor indul egy busz, ami Bükig jó nekünk. ott egy szűk átszállási idő lesz csak és 8.52-kor már utazunk is tovább (Volánnak jelzem majd) és Csepregre érünk 9.06-ra. Ezen a napon kicsit tempósabban kell mennünk, mert Kőszegről még vissza kell térjünk a Sárváron hagyott autókhoz, így célszerű lenne a 15.35-ös közvetlen buszt elérni, ez  16.50-re ér Sárvárra. Ilyen járat később  17.35-kor van még, közte 16.32-kor van egy vonat Szombathelyre és ott átszállva egy másik vonatra 17.40-re érnénk Sárvárra.

A fentiek szerint egyik sem kellene vinni a háromnapos cuccal a zsákokat (ha csak nem akar valaki Kőszegről egyenesen hazautazni,akkor a hétfő cipelős)

A szállás : Sárvár, EMAN Apartmanház, Rákóczi út 19. , http://www.emanapartmanok.hu. itt   5 db  négyágyas apartmanunk van, azaz  összesen  20-an férünk el. Minden apartmanhoz  két kétágyas hálószoba, egy konyha és egy fürdő/WC tartozik. Sajnos reggelit nem adnak, de a konyhában minden rendelkezésre áll. A közelben több szupermarket is  van. Vacsorához ajánlott éttermek : Várkapu, Banyatanya, Matróz, Platán, Nádasdy – majd ezt eldöntjük.

Részvételi díj : 27.000 Ft/fő, tartalma  :

 – szállás  2  éjszakára Sárváron az EMAN Apartmanházban

-túravezetés

-ajándéktárgy

A reggelit, vacsorát, vonat-és buszjegyeket nem tartalmazza, ezeket külön fogjuk fizetni. Előleget kér a szállás, így kérek 3.000 Ft/fő előleget utalni a jelentkezés visszaigazolásakor küldendő emailben megadott számlaszámra. Jelentkezési határidő 2023. 04.24. hétfő, ide kérem küldeni : meszner.viktor@invitel.hu (nem messenger, nem sms, nem facebook).

Hajrá Sporttársak, immár közel lesz az Országos Kéktúra nyugati végpontja.

Szeretettel várok mindenkit áprilisban IS.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

2023.04.08.

Kedves Sporttársak !

Idén immár 14. alkalommal : Medvehagyma fesztivál Bakonybélben. Csatolom a rendezvény tájékoztatóját, túra mindkét napon lesz, rövid és hosszú is. A hosszút én viszem szombaton és vasárnap is. Részletek :

Találkozó : 2023.04.15. szombat és 04.16. vasárnap 10.15.  Bakonybél, Faluház (Pápai u. 7., faluközponttól (Füsti söröző, templom,, stb.  150 m Pápa felé)

Útvonal:  Bakonybél – Táboros-hegy – Móricháza – Witt-kilátó – Hajmás-sarok – Mészégető – Bakonybél.

Táv : 13 km, szintemelkedés 450 m.

Várható visszaérkezés  a Tájházba :15-15.30 óra között.

Ezen a túrán  szeretett Bakonyunk  egyik legszebb helyét keressük fel, természetesen medvehagymával bőven megáldott szakaszok is lesznek, a Hajmás-sarok neve ezt el is árulja.

A Witt-kilátónál mindig hatalmába kerít egy olyan érzés, ami nem sok más helyen : igen, itt ketten vagyunk, a Bakony és mi. Ezt az érzést aki már átélte, tudja, miről van szó. Aki még nem, annak is lehetősége lesz ezt most megismerni. Mindentől messze (pedig csak 13 km a túra), mégis mindenhez közel. Nem látni lakott települést, de mégis megvan a komfort, a harmónia – ez a Witt-kilátónál előtörő érzés.

 A Witt-kilátónál kis szerencsével páratlan panorámában gyönyörködhetünk majd, a pannonhalmi apátságtól a Som-hegyig. Természetesen szó lesz a hely névadójáról is, akit úgy gondolom, méltatlanul kevesen ismernek.  Lesznek jelzetlen útszakaszok is, de ezek is biztonságosan járhatóak.

A túra végén a Tájházba megyünk, ahol be lehet kapcsolódni a rendezvény további programjaiba.

Szeretettel várok mindenkit.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

2023.04.03.

Kedves Sporttársak !

Húsvét hetére 3  túrát is kínálok,3 falut is meglátogatunk. A túráknak nincs közös pontjuk sehol.

Találkozó : 2023.04.05.10.00 Bakonybél, Füsti söröző (Szent Gellért tér 11/A, templommal szemben)

Útvonal : Bakonybél – Szent-kút – Öreg-rét – Fidelisz – Nórápi-erdő – Gát-hegy-alja – Hajmás-sarok – Hideg-völgy – Mészégető – Bakonybél.

Táv : 12,8 km, szintemelkedés mindössze 270 m.

Várható visszaérkezés a vendéglőbe : 14.30-15.00 között.

Ezen a túrán egy  viszonylag közeli részt nézünk meg.  Szent-kutat elhagyva  400 m-rel jobbra fordulunk és az Öreg-rét mellett felmegyünk a kopár Fideliszre, majd egy nagyon szép erdőn (a térképen : Nórápi-erdő) felmegyünk a Gát-hegy alá, ahol az Országos Kékre fordulunk. Azonban egy újabb jelzetlen szakasz kedvéért ezt is elhagyjuk 600 m múlva és felmegyünk a Hajmás-sarokig. A hely neve is  mutatja: hagymás helyen járunk. Innen a Hideg-völgyön visszajövünk a faluba több  medvehagymás részt is érintve.

Részvételi díj : 1.000 Ft/fő, tartalma :
 
– 1 db 100  Ft-os italjegy, a túra napján érvényes a sörözőben

– túravezetés

– 1 db  ajándéktárgy

A húsvéti hosszú hétvégén ellátogatunk Porvára és Hárskútra is.

Április 7-én, nagypénteken :

Találkozó : 2023. április 7. Nagypéntek  10.00 Porva, Penics büfé (Porva, Fő u. 18.)

Útvonal : Porva – Szépalma – Kisszépalma  – Ménesjárás – Hódos-ér – Porva

Táv: 12 km, szintemelkedés mindössze 200 m

Várható visszaérkezés Porvára: 15.00-15.30  között.

Ez egy könnyű kis séta, kevés szintemelkedéssel, de látványos kilátásokkal a Bakony főgerince felé, ajánlom minden olyan Sporttársnak is, aki inkább a könnyebb, rövidebb túrákat kedveli.  A túráról tehetünk egy kis kitérőt a  Szépalma feletti kilátópadig, ahonnan kis szerencsével Pannonhalmáig láthatunk.

A túra féltávjánál, Kisszépalmán Somogyi Tamás mesterszakács tejfeles gombalevessel és medvehagymás pogácsával várja a Sporttársakat.

Busz  Zirc, Rákóczi térről : 9.40-kor, Porvára ér 9.54-re, vissza Porváról 14.37-kor és 17.37-kor , Zircre ér 14.49-re ill. 17.49-re.-kor. A reggeli busz elérhető Budapestről, Győrből és Veszprémből is 30 percnél kevesebb átszállási idővel (www.menetrendek.hu)

Részvételi díj : 2.700 Ft/fő, tartalma :

   – túravezetés

  – 1 db ajándéktárgy

  – 1 db 100 Ft értékű italjegy, mely a túra napján Porván,a  Penics büfében (ami egyben a bolt is)  beváltható

  – Szépalmai arborétum megtekintése (Öreg-Bakony Bakancsosa érintőpont)

  – tejfeles gombalevessel és medvehagymás pogácsa Kisszépalmán
Erre a túrára előjelentkezést kérek a meszner.viktor@invitel.hu címen 2023.04.05. szerda estig.

Április 8-án, Nagyszombaton a Papodra látogatunk.

Találkozó : 2023.04.08. Nagyszombat 10.00 Hárskút, Bakony Kincse söröző (Kossuth Lajos u. 16.)

Útvonal : Hárskút – Borzás-hegy – Papod, Vitéz Bertalan kilátó – Esztergáli-forrás – Hárskút

Táv : 11km, szintemelkedés  320 m.

Várható visszaérkezés  sörözőbe  : 13.30.-1400 óra körül.

Ezen a túrán a Bakony 5. legmagasabb hegyére, a Papodra látogatunk, ahonnan a Vitéz Bertalan kilátóból teljes körpanorámát élvezhetünk. Visszafelé megnézzük egy jelzetlen úton az Esztergáli-forrást is. Akik busszal jönnének : menetrend szerinti csak Veszprém felől van, a 3-as kocsiállásról 9.10-kor induló busz  9.40-re ér ide. Zirc felől Lókútig lehet buszozni, onnan kb.  4,5  km gyalog.

Részvételi díj : 1.300  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés

– 1 db 100 Ft-os italjegy a sörözőbe

– 1 db  ajándéktárgy

További túrák és bolt a honlapon (www.bakonyibakancsos.hu)

Szeretettel várok mindenkit.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu

2023.04.01.

Kedves Sporttársak !

Áprilisra az alábbi túrákat kínálom.

Hamarosan indul az idei medvehagyma-szezon, több új ötletem is van. Április  első hétvégéjén szombaton és/vagy  vasárnap is lehet jönni, a következő szerdán meg más hagymás területeket nézünk meg. És lesz idén is  kétnapos fesztivál Bakonybélben.  Részletek :

Találkozó : 2023.04.01. szombat  és/vagy 04.02. vasárnap 10.00 Bakonybél, Pikoló vendéglő (Kossuth u. 1.)

Útvonal : Bakonybél – Száraz-Gerence – Tönkölös – kitérés Bakonyújvárra – Tönkölös – Likas-kő – Bakonybél.

Táv : 10 km ( a vár nélkül 8 km), szintkülönbség 400m (vár nélkül 320 m).

Várható visszaérkezés a vendéglőbe : 14-14.30 között.

A túra fő vezérfonala a medvehagyma lesz, megbeszéljük, hogy ez a  kis kedves tavaszi növény mit szeret, mi egyáltalán és miért pont itt van nálunk ilyen mennyiségben, hogy egész hegyoldalakat borít be.  Fontos tudnivaló, hogy a medvehagymából személyenként max. 2 kg szedhető. Ez hatalmas mennyiség, olyan, mintha dinnyéből 200 kg-t

vinnénk haza. Miről kapta nevét a Tönkölös ? Kik voltak Bakonyújvár urai ? Van-e geoláda a Likas-kői barlangnál ? Ezekről is szó lesz útközben. Ez egy rövidebb túra, de a szintadat mutatja, hogy van benne emelkedő, cserébe jó kilátás is. Ez az útvonal bőségesen biztosít medvehagymát.
Részvételi díj szombaton  : 1.200  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés

– 1 db 100 Ft-os italjegy, mely a túra napján a Vendéglőben beváltható

-ajándéktárgy

Vasárnap azok kedvéért, akik nem tudnak valamiért szombaton  ugyanezt az utat nézzük meg fordított irányból és medvehagyma-leves lesz a túra végén a vendéglőben.

Részvételi díj vasárnap  : 2.100  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés

– 1 db 100 Ft-os italjegy, mely a túra napján a Vendéglőben beváltható

-ajándéktárgy

-túra végén medvehagyma-leves a Pikoló vendéglőben.

A vasárnapi túrára előjelentkezést kérek 03.30. csütörtök estig a meszner.viktor@invitel.hu címen.

Akinek ezen a hétvégén egyik nap sem jó, lesz túra szerdán is :

Találkozó : 2023.04.05.10.00 Bakonybél, Füsti söröző (Szent Gellért tér 11/A, templommal szemben)

Útvonal : Bakonybél – Szent-kút – Öreg-rét – Fidelisz – Nórápi-erdő – Gát-hegy-alja – Hajmás-sarok – Hideg-völgy – Mészégető – Bakonybél.

Táv : 12,8 km, szintemelkedés mindössze 270 m.

Várható visszaérkezés a vendéglőbe : 14.30-15.00 között.

Ezen a túrán egy  viszonylag közeli részt nézünk meg.  Szent-kutat elhagyva  400 m-rel jobbra fordulunk és az Öreg-rét mellett felmegyünk a kopár Fideliszre, majd egy nagyon szép erdőn (a térképen : Nórápi-erdő) felmegyünk a Gát-hegy alá, ahol az Országos Kékre fordulunk. Azonban egy újabb jelzetlen szakasz kedvéért ezt is elhagyjuk 600 m múlva és felmegyünk a Hajmás-sarokig. A hely neve is  mutatja: hagymás helyen járunk. Innen a Hideg-völgyön visszajövünk a faluba.

Részvételi díj : 1.000 Ft/fő, tartalma :
 
– 1 db 100  Ft-os italjegy, a túra napján érvényes a sörözőben

– túravezetés

– 1 db  ajándéktárgy

A húsvéti hosszú hétvégén ellátogatunk Porvára és Hárskútra is.

Április 7-én, nagypénteken :

Találkozó : 2023. április 7. Nagypéntek  10.00 Porva, Penics büfé (Porva, Fő u. 18.)

Útvonal : Porva – Szépalma – Kisszépalma  – Ménesjárás – Hódos-ér – Porva

Táv: 12 km, szintemelkedés mindössze 200 m

Várható visszaérkezés Porvára: 15.00-15.30  között.

Ez egy könnyű kis séta, kevés szintemelkedéssel, de látványos kilátásokkal a Bakony főgerince felé, ajánlom minden olyan Sporttársnak is, aki inkább a könnyebb, rövidebb túrákat kedveli.  A túráról tehetünk egy kis kitérőt a  Szépalma feletti kilátópadig, ahonnan kis szerencsével Pannonhalmáig láthatunk.

A túra féltávjánál, Kisszépalmán Somogyi Tamás mesterszakács tejfeles gombalevessel és medvehagymás pogácsával várja a Sporttársakat.

Busz  Zirc, Rákóczi térről : 9.40-kor, Porvára ér 9.54-re, vissza Porváról 14.37-kor és 17.37-kor , Zircre ér 14.49-re ill. 17.49-re.-kor. A reggeli busz elérhető Budapestről, Győrből és Veszprémből is 30 percnél kevesebb átszállási idővel (www.menetrendek.hu)

Részvételi díj : 2.700 Ft/fő, tartalma :

   – túravezetés

  – 1 db ajándéktárgy

  – 1 db 100 Ft értékű italjegy, mely a túra napján Porván,a  Penics büfében (ami egyben a bolt is)  beváltható

  – Szépalmai arborétum megtekintése (Öreg-Bakony Bakancsosa érintőpont)

  – tejfeles gombalevessel és medvehagymás pogácsa Kisszépalmán


Erre a túrára előjelentkezést kérek a meszner.viktor@invitel.hu címen 2023.04.04. kedd estig.

Április 8-án, Nagyszombaton a Papodra látogatunk.

Találkozó : 2023.04.08. Nagyszombat 10.00 Hárskút, Bakony Kincse söröző (Kossuth Lajos u. 16.)

Útvonal : Hárskút – Borzás-hegy – Papod, Vitéz Bertalan kilátó – Esztergáli-forrás – Hárskút

Táv : 11km, szintemelkedés  320 m.

Várható visszaérkezés  sörözőbe  : 13.30.-1400 óra körül.

Ezen a túrán a Bakony 5. legmagasabb hegyére, a Papodra látogatunk, ahonnan a Vitéz Bertalan kilátóból teljes körpanorámát élvezhetünk. Visszafelé megnézzük egy jelzetlen úton az Esztergáli-forrást is. Akik busszal jönnének : menetrend szerinti csak Veszprém felől van, a 3-as kocsiállásról 9.10-kor induló busz  9.40-re ér ide. Zirc felől Lókútig lehet buszozni, onnan kb.  4,5  km gyalog.

Részvételi díj : 1.300  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés

– 1 db 100 Ft-os italjegy a sörözőbe

– 1 db  ajándéktárgy

A következő hétvégén , április 15-16-án a hagyományos, kétnapos Medvehagyma Fesztivál lesz Bakonybélben, részleteket amint tudom, kiírom.

Április 19-én ismét “Szerdai túra” :

Találkozó : 2023.04.19. szerda  10.00 Bakonybél, Füsti söröző (Szent Gellért tér 11/A, templommal szemben)

Útvonal : Bakonybél – Száraz-Gerence- Kurta-völgyek – Százhalom – Nagy-Mély -völgy – Borzavári út – Meszes-kerti-árok – Bakonybél. Táv: 11,8 km, szintemelkedés 297 m

Várható visszaérkezés a sörözőbe: 14.30-15.00 óra között. A túra első felében a zöld jelzésű Rómer Flóris Emlékúton gyalogolunk, majd a  3.200 éves Százhalom halomsírmezőnél (valójában  226  halom) letérünk róla a Száraz-Gerence felé. Jöhetnénk a völgyön is vissza, de  érdekesebb a felette húzódó  Borzavári út, itt keresztezünk egy  4.000 éves sáncot is. A Meszes-kerti árkon érünk vissza a Magas-Bakony  egyik fő völgyéhez,a  Kőris-hegyet és a Som-hegyet elválasztó Száraz-Gerencéhez, ahonnan rövid idő alatt vissza is érünk Bakonybélbe.

Részvételi díj : 1.000  Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés
– 1 db 100 Ft-os italjegy, mely a túra napján a Vendéglőben beváltható
– 1 db  ajándéktárgy

Április 22-én szintén Bakonybélből egy hosszabb utat kínálok:

Találkozó : 2023.04.22. szombat 10.00 Bakonybél, Pikoló Vendéglő (Kossuth u. 1.) Indulás 10.15-kor.

Útvonal : Bakonybél – Mészégető  – Hideg-völgy – Vörös-föld – Királykapu – Tevel-vár – Gyökér-kút – Bakonybél.

Táv : 18 km, szintemelkedés 490 m.

Várható visszaérkezés a vendéglőbe : 16.30 körül

Ez a túra ezúttal a hosszabbak közül való, de nem nehéz. Ipari, bányászati, közlekedési emlékek egész sorát tekintjük meg.  Az egykori kisvasút pályájának legszebb szakaszait is  bejárjuk és  megkereshetjük a Tevel-vár sáncait is.
Az Öreg-Bakony Bakancsosa mozgalomból érintjük a Király-kaput, füzeteket kérem elhozni, akinek még nincs, vásárolhat a túra előtt.

Részvételi díj : 1.200 Ft/fő, tartalma :

 – túravezetés
 – 1 db  ajándéktárgy
 – 1 db 100 Ft értékű italjegy, mely a túra napján a Vendéglőben beváltható.

Másnap 2023.04.23-án vasárnap :

Találkozó : 2023.04.23. vasárnap 10.00 Zirc, vasútállomás

Útvonal : Zirc vasútállomás – Zirc, Apátsági sörfőzde – Kardosrét széle – Grófi sírkert – Pintér-hegy- Tündérmajor – Zirc.

Táv : 9,2 km, szintemelkedés 123 m

Várható visszaérkezés a Monostorhoz :  15 óra körül.

Ezen a túrán a Magas-Bakony  Zirc körüli részén túl egy “ilyen még nem volt” élményt is kínálok : meglátogatjuk az apátsági sörfőzdét, ahol helyi sörmester kalauzol minket az  1735. óta létező manufaktúrában. A látogatáshoz sörkóstoló is tartozik – ennek során  3  különböző sört lehet megkóstolni – és  kb. 1 órát vesz igénybe. Gyerekeknek természetesen szörp (ún. “sörpi”) lesz. Az üzemlátogatás után  felkeressük a grófi sírkertet és Tündérmajort is, majd Zircre visszatérve kedvezményes vásárlási lehetőség is lesz a Monostori Sörházban.

Részvételi díj : 5.000 Ft/fő, tartalma :

 – zirci apátsági sörmanufaktúra meglátogatása szakvezetéssel

– sörkóstolás pogácsával

– 10 % kedvezményt biztosító kupon a Monostori Sörházba

– túravezetés

-ajándéktárgy

A túrához előzetes regisztrációt kérek a meszner.viktor@invitel.hu címen  2023.04.20. csütörtök estig.


Az április 29-május 1. hosszú hétvége pedig újra a Kéktúráé, Sárvártól immár Kőszegig jutunk el.

Találkozó : 2023. 04.29.  8.30-9.30 Sárvár, EMAN Apartmanház, Rákóczi út 19. (belvárosban, ott megy el előtte a kék…)

Útvonal  04.29-én szombaton : Sárvár – Csénye – Bögöt – Ölbő-Alsószeleste vá.

Táv : 20,1 km, szintemelkedés  60 m

Útvonal  04.30-án vasárnap : Csepreg  – Kincséd – Ablánc – Szeleste -Ölbő-Alsószeleste vá.

Táv : 22,3 km, szintemelkedés  144 m

Útvonal  05.01-én hétfőn :  Csepreg – Kincséd – Tömörd – Kőszeg

Táv : 22,8 km, szintemelkedés  222 m

Az Országos Kéktúra Sárvár- Kőszeg szakasza  3  nap alatt kényelmesen bejárható és praktikus lenne az első éjszakát Szelestén, a másodikat Tömördön tölteni. Azonban ezeken a településeken csak néhány fős szállások vannak és vinni kellene mindent a hátunkon  3  napon át. Ezért a logisztika az alábbi lesz :

Szombaton  érkezés a szállásra 8.30-9.30 között, megbeszélés szerint a szobák egy része  már elfoglalható lesz. Indulás 10 órakor . Az igazolófüzet szerint ez  a szakasz Csényén és Bögötön át Szelestéig 21,4 km, de mi aznap csak Ölbő-Alsószeleste vasútállomásig megyünk. Itt  17.11-kor van egy vonat Porpácra, ahová 17.17-re érünk és 17.52-kor van csatlakozásunk Sárvár felé, ahová 17.59-re meg is érkezünk.

Vasárnap a sárvári autóbusz-állomásról 9.08-kor indul egy autóbusz Kőszegre, ezzel Csepreg, Promenád megállóig megyünk (10.03). Innen a kéket egy kb. 2,5 km-es országúti bekötéssel érjük el Kincsédnél. A kéken Abláncon és Szelestén át ismét Ölbő-Alsószeleste vasútállomásig megyünk. Visszautazás Sárvárra a szombati szerint.

Hétfőn szintén Csepregre utazunk, de egy korábbi járattal : 8.06-kor indul egy busz, ami Bükig jó nekünk. ott egy szűk átszállási idő lesz csak és 8.52-kor már utazunk is tovább (Volánnak jelzem majd) és Csepregre érünk 9.06-ra. Ezen a napon kicsit tempósabban kell mennünk, mert Kőszegről még vissza kell térjünk a Sárváron hagyott autókhoz, így célszerű lenne a 15.35-ös közvetlen buszt elérni, ez  16.50-re ér Sárvárra. Ilyen járat később  17.35-kor van még, közte 16.32-kor van egy vonat Szombathelyre és ott átszállva egy másik vonatra 17.40-re érnénk Sárvárra.

A fentiek szerint egyik sem kellene vinni a háromnapos cuccal a zsákokat (ha csak nem akar valaki Kőszegről egyenesen hazautazni,akkor a hétfő cipelős)

A szállás : Sárvár, EMAN Apartmanház, Rákóczi út 19. , http://www.emanapartmanok.hu. itt   5 db  négyágyas apartmanunk van, azaz  összesen  20-an férünk el. Minden apartmanhoz  két kétágyas hálószoba, egy konyha és egy fürdő/WC tartozik. Sajnos reggelit nem adnak, de a konyhában minden rendelkezésre áll. A közelben több szupermarket is  van. Vacsorához ajánlott éttermek : Várkapu, Banyatanya, Matróz, Platán, Nádasdy – majd ezt eldöntjük.

Részvételi díj : 27.000 Ft/fő, tartalma  :

 – szállás  2  éjszakára Sárváron az EMAN Apartmanházban

-túravezetés

-ajándéktárgy

A reggelit, vacsorát, vonat-és buszjegyeket nem tartalmazza, ezeket külön fogjuk fizetni. Előleget kér a szállás, így kérek 3.000 Ft/fő előleget utalni a jelentkezés visszaigazolásakor küldendő emailben megadott számlaszámra. Jelentkezési határidő 2023. 04.24. hétfő, ide kérem küldeni : meszner.viktor@invitel.hu (nem messenger, nem sms, nem facebook).

Hajrá Sporttársak, immár közel lesz az Országos Kéktúra nyugati végpontja.

Szeretettel várok mindenkit áprilisban IS.

Turista üdvözlettel :

Mészner Viktor

06-30-49-08-401

www.bakonyibakancsos.hu